LA ROCHELLE

LA ROCHELLE

De l’edat mitja al renaixament, del segle XVII al segle XX fins a l’época contemporània, la Rochelle ofereix tota la riquesa del seu patrimoni arquitectònic.

Només cal passejar-se pel carrer, i de plaça en plaça, per empapar-se de l’ambient canviant del casc antic.

Alguns llocs i monuments històrics de la Rochelle

Davant l’oceà Atlàntic, les torres són les restes d’un ampli programa de fortificacions construïdes a partir del segle XII per la ciutat de La Rochelle.

TOUR SAINT NICOLES :

Veritable torrassa urbana i residència palatina davant de l’oceà, aquest edifici militar simbolitza el poder i la riquesa de la Rochelle. De 42 metres d’alçada, la seva arquitectura es basa en un laberint d’escales i passadissos encastats a les parets.

TOUR DE LA CHAINE :

La Torre de la Cadena, porta d’entrada al Port Vell, controlava els moviments dels vaixells i el trànsit al port i recaptava els drets i els impostos. La Torre acull regularment exposicions temporals.

TOUR DE LA LLANTERNE :

Darrer far medieval de la costa atlàntica, de 55 metres d’alçada, coronat per una agulla gòtica octogonal, la torre va servir al llarg de la seva història de far i presó. Conté més de 600 grafits esculpits pels presos al llarg de 3 segles.

Durant tot l´any, les torres acullen exposicions i esdeveniments.

EL VELL PORT

El Vieux-Port és el port més antic de La Rochelle i el cor històric d’aquesta ciutat de Charente-Maritime (Nouvelle-Aquitaine). La Torre de les Cadenes i la Torre de Saint-Nicolas vigilen l’entrada d´aquest port medieval.

Des del segle XIII, el port de la Rochelle ocupa aquest indret. És probable que des del principi estigués fortificada. Les restants torres daten dels segles XIV i XV. Van sobreviure a la destrucció del recinte després del setge del 1628. A cada costat de l’entrada, la torre Saint-Nicolas, la més alta, i la torre de la Cadena, i més enllà, unida a aquesta última per un mur cortina, la torre de la Llanterna, alhora far i presó.

L’ESTACIÓ DE TREN

L’estació de La Rochelle-Ville és una estació de ferrocarril situada al municipi de La RochelleLa torre, les façanes i les teulades, la sala i els seus mosaics estan registrats com a monuments històrics per ordre del 27 d’abril de 1984Construïda del 1910 al 1922, va ser l’última gran estació monumental que van construir els ferrocarrils estatals francesos. En aquell moment, el projecte era sorprenentment gran per a una ciutat de només 30.000 habitants. La decoració exterior està feta de petxines, peixos i marisc.

LES HALLES

Edifici emblemàtic del centre històric de la ciutat, el mercat cobert del segle XIX se celebra cada dia. És un edifici que no s’ha de perdre a La Rochelle.El mercat cobert es va construir a l’emplaçament de la Gran Boucherie, el primer mercat de carn de la ciutat, construït el 1443. Aquest primer mercat d’alimentació es va construir segons els plànols de l’arquitecte Brossard. Construït amb pedra de Charentes, datat a la façana “1834”, està cobert amb un gran marc de fusta. Es va obrir al públic el 1835.El 1893, l’edifici va ser ampliat sota la direcció de l’arquitecte Corbineau, i s’hi van afegir naus laterals a la nau central. L’ús de metall i de vidre compleix els requisits de seguretat i salut. Es van utilitzar materials com el granit, el maó i la terracota.A l’altra banda de la plaça, una casa amb entramat de fusta dóna al mercat i al carreró sense sortida “Tout-y-faut”, a l’extrem de la qual es conserva una finestra amb mainell (pals fixos que divideixen una obertura amb compartiments), vestigi una casa renaixentista desapareguda.

GROSSE HORLOGE

Antiga porta del recinte del segle XII que separava el port de la ciutat. L’enorme base del segle XIV tenia dues obertures, una per als vianants i una altra per als carruatges fins al 1672, quan es va fer una sola arcada. A més, el 1746, aquestes teulades amb pebrers van ser substituïdes per una cúpula decorada amb pilastres, columnes i cupids que sostenen mapes i banderes. La seva campana civil de 1476 és la més pesada del departament (2,2 tones).

LA ROCHELLE, CIUTAT nascuda del mar…Història del passat fins al present

Lliure de tuteles feudals, La Rochelle es va servir de les seves grans llibertats i privilegis per desenvolupar un comerç marítim gràcies al pròsper mercat del vi i de la sal. De caràcter independent, la ciutat va acollir les noves idees de la Reforma, convertint-se en el bastió del protestantisme. La Rochelle representava una amenaça per a la política d’unificació del rei de França, i per això va ser destruïda durant el Gran setge de 1627-1628.No hi ha dubte que el mar va donar un nou alè a La Rochelle, que establiria relacions regulars amb Nova França (Canadà) i les Antilles. Van ser els inicis d’una esplendor intel·lectual i artística, i de l’apogeu dels grans armadors, alguns tristament famosos pel comerç triangular. Adormida durant la Revolució francesa i les guerres napoleòniques, la ciutat no despertaria fins a la creació del port comercial de La Pallice, que actualment és el 6è port més gran de França.Des dels anys 50 fins avui, la ciutat ha experimentat una explosió demogràfica. Durant aquest període es van construir nous barris a la perifèria i es van realitzar grans obres perquè La Rochelle seguís sent bella, generosa i innovadora. Des de principis dels anys 70, La Rochelle s’ha distingit per la seva qualitat de ciutat excepcional: promoure les energies renovables, millorar les àrees naturals, conservar el paisatge, protegir la biodiversitat, garantir la mobilitat sostenible… Quan es parla d’ecologia urbana , el nom de La Rochelle va associat gairebé sistemàticament.La Rochelle continua el seu desenvolupament sostenible i responsable mitjançant projectes alhora ambiciosos i ben pensats. Així, s’ha anat dotant d’infraestructures amb visió de futur, reinventant el seu passat, com, per exemple, l’Espace Congrès, creat a l’antiga casa de subhastes el 2004, La Sirène, una sala de músiques actuals condicionada a un antic graner del Port de La Pallice el 2011, o fins i tot l’ampliació del Port Esportiu des Minimes el 2014.

LA ROCHELLE, CIUTAT MILENARIA

Passeig sota les arcades. L’encant del nucli antic

Un dels encants de La Rochelle són els seus carrers porxats, un emblema de la ciutat, la vocació mercantil del qual va despertar des de la seva fundació. Les arcades permetien als comerciants exhibir les seves mercaderies, mentre es protegien de la intempèrie. Hi ha els carrers de Mercer, Chaudrier, du Palais, du Minage… No deixis de passar per la preciosa rue de l’Escale, famosa pel paviment de pedres procedents de Saint-Laurent (Canadà) i que servien de llast per als vaixells.

 

LAS TORRES DE LA ROCHELLE

Puja a les passejades de ronda Miradors excepcionalsLes terrasses de les torres us ofereixen una panoràmica excepcional de la ciutat i de l’oceà. Al lluny podràs albirar una balisa vermella, anomenada balisa de Richelieu, que marca el lloc on el Cardenal Richelieu va construir el dic durant el Gran Setge.

 

Passejades amb sortida de la Rochelle

Tant si ets un excursionista experimentat com si ets un passejant, els senders de La Rochelle són altres de les nombroses oportunitats per anar a trobar múltiples paisatges. Olor a mar al llarg de la costa, 100% naturalesa als parcs i el camp circumdant, ple de records al cor dels pobles… a totes les estacions i durant tot l’any, feu una passejada relaxant per La Rochelle! Passeig a peu pel camí costaner des de Pointe Saint-Clément, al nord de la Rochelle, fins a Baie d’Yves, al sud, una sèrie de senders blancs apareixen per passejar al llarg d’un litoral canviant. De vegades un penya-segat de fina pedra calcària, altres vegades una platja de sorra o de còdols… esquitxada aquí i allà per places que sobresurten a l’horitzó, el sender dels duaners és ideal per explorar els paisatges costaners de La Rochelle.

La zona urbana de La Rochelle es composa d’un territorio on la natura i la cultura es barrejen marevellosament.

Visiteu La Rochelle a peu. La zona de vianants més important des del 1973, el centre de La Rochelle és fàcil de descobrir a peu. Els bells carrers empedrats vorejats aquí i allà de malvarroses (en temporada), els animats molls del Port Vell i els carrers sota els porxos són belles passejades que es poden fer al cor del nucli antic. Des d’un patrimoni extraordinari fins a passejades per la natura, tot és a un pas gràcies als nombrosos parcs del centre de la ciutat i els voltants. Un veritable corredor verd, el Parc Charruyer recorre el centre de la Rochelle de nord a sud. Mentre recorre els seus senders, trobareu un rierol i petits ponts, arbres frondosos que canvien de color a totes les estacions, alguns bancs i gespa per relaxar-se i, per als nens, un parc infantil i un parc d’animals. Al costat del mar, opteu per una vigoritzant caminada pel passeig marítim de La Rochelle. Des de la platja de Xef de Baie fins a la de Minimes, el sender costaner és totalment accessible a peu… i amb bicicleta!

El bullici del mercat, la calma de les placetes dels carrers estrets, l’animació dels molls del Port Vell, el cafè del poble… No hi ha res com una terrassa de bar per amarar-se de la vida i l’ambient d’un barri durant el dia i la nit. Prolongueu la vostra vetllada amb un espectacle gràcies a la rica i variada oferta de La Rochelle: teatre, dansa, música, espectacles artístics, cinema… n’hi ha per a tots els gustos.

 

Altres activitats esportives, come kayak, o bé la visita de bodegues de conyac són molt aconsellables.

 

LA ROCHELLE

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Top